18 Ağustos 2013 Pazar

YEMEĞE BAŞLARKEN BESMELE ÇEKMEK

Hayır ve bereket için dua etmek de yeme içmenin sünnetlerindendir. İbni Abbas (radiyallahü anhüma),Resulullah'ın (sallallahüaleyhi ve sellem): <Yemeğe başladığınız zaman, Allahümme barik lena fihi ve et'ımna hayren minhü deyiniz > buyurduğunu rivayet etmiştir. Bu, sütten başka olan yemekler içindir. süt için ise <Allahümme barik lena fima rezaktena ve zidna minhü>Sütün tahsis edilmesi faidesinin umimi olmasındandır. Hiç bir şey hem yiyecek, hem içeçek yerine geçmez . Süt ise, hem açlığı, hem de susuzluğu gidermektedir(Şerh-i Mesabih)                                                                                                                                            
   Besmeleyi,yemek yiyenlerin hepsinin duyması için yüksek sesle çekmelidir. Yemeğe başlarken unutan hatırladığı zaman ,Bismillahi evvelehü ve ahırehü demelidir. Böylece kusurunu telefi etmiş olur. Abdestte böyle değildir.Başlarken Besmele çekmek sünnettir. Unutup ortada hatırlarsa da sünneti kaçırmış olur. Çünki abdestin hepsi bir ameldir. Yemekte ise her lokma bir yemek sayılır(Şerh-i Vikaye).
 Ümeyye (radıyallahü anh) anlatıyor: Bir adam yemek yiyordu. Son lokmasına kadar Besmele çekmedi.Son lokmayı ağzına götürürken Bismillahievvelehü ve ahirehü dedi. Resülullah(sallallahü aleyhi ve sellem) bunu görünce güldü ve :<Şeytan onunla birlikte yemek yiyordu.Allahü teala'nın ismini söyleyince,şeytan karnındakini kustu >buyurdu.
 Yemeği bitirince ihlas süresini okumalıdır. İmam Gazali (rahmetullahi aleyh), Resülullah efendimizin yemek yerken,<Ehamdü lillahillezi et'amena ve sekana  ve ce'alna minel müslimin>buyurduğunu bildirmiştir. Yine Peygamber efendimizin:<Yemek yediğinde, Elhamdü lillahillezi et'ameni haza ve rezekanihi min ğayri havlin minni ve la kuvveh diyen kimsenin bütün geçmiş günahları afv olur>buyurduğu rivayet olunmuştur (Avarif)
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder